Zelfgemaakte toffees

In het schrijfschrift van school stond een recept voor toffees. Een klasgenootje had thuis deze toffees gemaakt en daar op getrakteerd in de klas. Gewoon 1(!) toffee, die ze uit een trommeltje mochten pakken. Elk(!) kind vond de toffee heerlijk! Dolenthousiast schreef o.a. mijn kind het recept over op een los papiertje, om thuis uit te proberen.

Het recept voor toffees is reuze-simpel. En het is niet veel werk. Ook heel goed door de kinderen zelf te doen. Even googelen leert dat er eigenlijk een klein beetje azijn bij moet, en dat je flink moet doorkoken. Wij hebben het recept op het briefje gevolgd, dat ging prima, maar de toffees voelden vettig aan. Waarschijnlijk wordt door de azijn en het doorkoken de boter beter "gebonden".

De basis komt hier op neer:
Echte boter
Suiker (2x zoveel als boter)
Beetje azijn
Evt; beetje stroop, vanille suiker, stukjes noot, cacaoa poeder, melk etc. Ipv gewone suiker kun je (een deel) riet-, bruine of basterdsuiker nemen.

Boter smelten, andere ingrediƫnten er doorheen roeren en even doorkoken. Vervolgens storten/gieten op een vlakke plaat met bakpapier. Als de massa enigszins is afgekoeld is deze goed kneedbaar en/of kun je er leuke vormpjes uit steken. Wacht niet te lang met vormen, want de massa wordt steeds steviger en uiteindelijk echt vast.

Tip: 1 of 2 toffees per kind maakt voldoende indruk. Bij overdaad word je misselijk. Pak de toffee leuk in en doe er evt. een kaartje bij met recept. Succes gegarandeerd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten