Doorgaan naar hoofdcontent

Zelfgemaakte toffees

In het schrijfschrift van school stond een recept voor toffees. Een klasgenootje had thuis deze toffees gemaakt en daar op getrakteerd in de klas. Gewoon 1(!) toffee, die ze uit een trommeltje mochten pakken. Elk(!) kind vond de toffee heerlijk! Dolenthousiast schreef o.a. mijn kind het recept over op een los papiertje, om thuis uit te proberen.

Het recept voor toffees is reuze-simpel. En het is niet veel werk. Ook heel goed door de kinderen zelf te doen. Even googelen leert dat er eigenlijk een klein beetje azijn bij moet, en dat je flink moet doorkoken. Wij hebben het recept op het briefje gevolgd, dat ging prima, maar de toffees voelden vettig aan. Waarschijnlijk wordt door de azijn en het doorkoken de boter beter "gebonden".

De basis komt hier op neer:
Echte boter
Suiker (2x zoveel als boter)
Beetje azijn
Evt; beetje stroop, vanille suiker, stukjes noot, cacaoa poeder, melk etc. Ipv gewone suiker kun je (een deel) riet-, bruine of basterdsuiker nemen.

Boter smelten, andere ingrediƫnten er doorheen roeren en even doorkoken. Vervolgens storten/gieten op een vlakke plaat met bakpapier. Als de massa enigszins is afgekoeld is deze goed kneedbaar en/of kun je er leuke vormpjes uit steken. Wacht niet te lang met vormen, want de massa wordt steeds steviger en uiteindelijk echt vast.

Tip: 1 of 2 toffees per kind maakt voldoende indruk. Bij overdaad word je misselijk. Pak de toffee leuk in en doe er evt. een kaartje bij met recept. Succes gegarandeerd!

Reacties

Best bekeken deze maand

Minecraft TNT bommetjes

Hele makkelijke (door de kinderen zelf!) te maken Minecraft-traktatie.

Neem snoepstengels en knip ze op de gewenste hoogte.
Bindt ze samen door er een papieren wikkel strak omheen te spannen en zet vast met een stukje plakband.
Frommel er een stukje dropveter tussen et voila.

Op de foto zijn aardbeienstaven van de Jamin gebruikt, in 4 delen geknipt en 3 daarvan per bom. Dropstengels met zo'n rode spiraal kunnen ook.

Foto Dirk Parijs


Wikkels met daarop het woord TNT kun je zelf maken. Of download er ergens eentje.
Bijvoorbeeld deze:


Sterretje vouwen van een geldbiljet

Geld in een envelopje voor een verjaardag is zo saai. Vouw er vrolijke geldsterretjes van!

Je vouwt eerst een driehoek. Dan de 3 punten naar het middelpunt. Vervolgens "uitvouwen" en in elkaar haken.

Dochter heeft er een mooi filmpje van gemaakt! (Staat hieronder, mocht je het niet zien, klik op "meer lezen").

Vlindertraktatie

Een traktatie in de vorm van een vlinder die je met GEZONDE lekkerijen als popcorn, druiven, rozijnen, gedroogde appeltjes etc. kan vullen.

Nodig:
Houten wasknijper
Pijpenragertje
Wiebeloogjes (bij Xenos of Hema)
Verf, glitter, stiften
Zakjes. Kan evt. een boterhamzakje zijn, maar een gripzakje is net iets mooier.

Werkwijze:
Laat de jarige de knijpers uitbundig versieren. Klem de pijpenrager in de knijper en vorm de voelsprieten. Vul het zakje ongeveer voor de helft. (Als je verschillende vleugels wilt, kun je de knijper in het midden zetten). Sluit het zakje en draai het in het midden 360 graden. Zet de knijper op het gedraaide gedeelte en plak de oogjes op de knijper.

Foto afkomstig van Juggling with kids die het idee weer op Pinterest had opgepikt.

198 verschillende komkommerkrokodillen!

Als je van plan bent om een komkommerkrokodil te maken, kijk dan eens voor inspiratie op www.chefkoch.de/rezepte/Gurkenkrokodil daar hebben gebruikers tot op heden maar liefst 198 eigen foto's geupload!
Deze foto is van gebruiker Janosch98.

Bloemetje vouwen van papiergeld

Geld in een envelopje is saai. Vouw er een bloemetje van!
Heel makkelijk deze.
In het midden van de bloem kun je evt. een knoop of een kaartje bevestigen.

Nodig; een ijzerdraadje, 2 stukjes plakband en evt. een knoop of iets anders wat je in het hart van de bloem wilt hebben.

Hieronder staat het filmpje.