Doorgaan naar hoofdcontent

Zelfgemaakte toffees

In het schrijfschrift van school stond een recept voor toffees. Een klasgenootje had thuis deze toffees gemaakt en daar op getrakteerd in de klas. Gewoon 1(!) toffee, die ze uit een trommeltje mochten pakken. Elk(!) kind vond de toffee heerlijk! Dolenthousiast schreef o.a. mijn kind het recept over op een los papiertje, om thuis uit te proberen.

Het recept voor toffees is reuze-simpel. En het is niet veel werk. Ook heel goed door de kinderen zelf te doen. Even googelen leert dat er eigenlijk een klein beetje azijn bij moet, en dat je flink moet doorkoken. Wij hebben het recept op het briefje gevolgd, dat ging prima, maar de toffees voelden vettig aan. Waarschijnlijk wordt door de azijn en het doorkoken de boter beter "gebonden".

De basis komt hier op neer:
Echte boter
Suiker (2x zoveel als boter)
Beetje azijn
Evt; beetje stroop, vanille suiker, stukjes noot, cacaoa poeder, melk etc. Ipv gewone suiker kun je (een deel) riet-, bruine of basterdsuiker nemen.

Boter smelten, andere ingrediënten er doorheen roeren en even doorkoken. Vervolgens storten/gieten op een vlakke plaat met bakpapier. Als de massa enigszins is afgekoeld is deze goed kneedbaar en/of kun je er leuke vormpjes uit steken. Wacht niet te lang met vormen, want de massa wordt steeds steviger en uiteindelijk echt vast.

Tip: 1 of 2 toffees per kind maakt voldoende indruk. Bij overdaad word je misselijk. Pak de toffee leuk in en doe er evt. een kaartje bij met recept. Succes gegarandeerd!

Populaire posts van deze blog

Minecraft TNT bommetjes

Hele makkelijke (door de kinderen zelf!) te maken Minecraft-traktatie.

Neem snoepstengels en knip ze op de gewenste hoogte.
Bindt ze samen door er een papieren wikkel strak omheen te spannen en zet vast met een stukje plakband.
Frommel er een stukje dropveter tussen et voila.

Op de foto zijn aardbeienstaven van de Jamin gebruikt, in 4 delen geknipt en 3 daarvan per bom. Dropstengels met zo'n rode spiraal kunnen ook.

Foto Dirk Parijs


Wikkels met daarop het woord TNT kun je zelf maken. Of download er ergens eentje.
Bijvoorbeeld deze:


Sterretje vouwen van een geldbiljet

Geld in een envelopje voor een verjaardag is zo saai. Vouw er vrolijke geldsterretjes van!

Je vouwt eerst een driehoek. Dan de 3 punten naar het middelpunt. Vervolgens "uitvouwen" en in elkaar haken.

Dochter heeft er een mooi filmpje van gemaakt! (Staat hieronder, mocht je het niet zien, klik op "meer lezen").

Vlindertraktatie

Een traktatie in de vorm van een vlinder die je met GEZONDE lekkerijen als popcorn, druiven, rozijnen, gedroogde appeltjes etc. kan vullen.

Nodig:
Houten wasknijper
Pijpenragertje
Wiebeloogjes (bij Xenos of Hema)
Verf, glitter, stiften
Zakjes. Kan evt. een boterhamzakje zijn, maar een gripzakje is net iets mooier.

Werkwijze:
Laat de jarige de knijpers uitbundig versieren. Klem de pijpenrager in de knijper en vorm de voelsprieten. Vul het zakje ongeveer voor de helft. (Als je verschillende vleugels wilt, kun je de knijper in het midden zetten). Sluit het zakje en draai het in het midden 360 graden. Zet de knijper op het gedraaide gedeelte en plak de oogjes op de knijper.

Foto afkomstig van Juggling with kids die het idee weer op Pinterest had opgepikt.

Nagellakflesjes

Voor de zoete, roze prinsesjes; nagellakflesjes van een marshmallow en een toffee.

Nodig:

marshmallow voor het flesje zelftoffee voor de dop; ze hebben het over tootsie rolls, in Nederland komt een toffee met chocola eromheen (chokotoff) het dichtst in de buurtwitte frosting/icing/glazuur (frosting) in combinatie met voedselkleurstof om de marshmallow te bekleden De toffee kan iets in de marshmallow gedrukt worden.
Foto is veel ge(re)pind op Pinterest, de oudste publicatie daarbuiten die ik kon vinden is op het forum van Martha Pullen.

Hotdog-vingers

Niet vegetarisch helaas.....

Maar wèl makkelijk en leuk voor Halloween dat er aan zit te komen. Een broodje afgehakte vinger.

Bewerk een hotdogworstje (knakworst met wat steviger vel) tot een vinger door er een nagelvorm af te snijden en wat inkepingen te maken op de plaats waar een vinger buigt.

Leg de vinger op een broodje met een flinke dot ketchup.

Idee van PartyTipz.