Doorgaan naar hoofdcontent

Knutseltips


Knippen, vouwen en plakken kan iedereen. In dit bericht een paar tips voor een beter, sneller, mooier of makkelijker eindresultaat.

Gebruik goed materiaal!

Een scherpe schaar die goed in de hand ligt knipt mooier en sneller. Bovendien word je minder snel moe en krijg je minder snel blaren. Want 30 traktaties uitknippen is niet niks.
Rechte stukken kunnen ook gesneden worden. Met een stanley-mesje, op een snijmat, langs een metalen lineaal of met een snij-machine.

Gebruik een goede sneldrogende lijm en geen waterige kleuterzetmeelbehangselachtige lijm. Er bestaan ook handige lijmstriprollers.
Nietjes en plakband ogen iets minder fraai, maar zijn enorme tijdbespaarders! Op niet zichtbare plekken of bontgekleurde oppervlakken zeker gebruiken!

Recht vouwen is een kunst!
Vouw lange rechte lijnen altijd mbv een lineaal of rechte plaat.
Dikker papier of karton is lastig te vouwen, je kunt de vouwlijnen voorrillen door met een bot mes of lege balpen langs een lineaal over de lijn te gaan.

Voordeel van kant en klare bouwplaten is dat dat meestal goede kwaliteit papier en drukwerk is en dat de bouwplaat zo is uitgesneden dat het minder knipwerk is.

Soms ontkom je er niet aan om zelf te printen; omdat er een foto of tekening van je kind op moet, omdat je een eigen ontwerp hebt of omdat je alleen een computerbestand hebt. Maak dan gebruik van een professionele printer, gebruik stevig papier of laat kleurkopiƫn maken bij de copyshop.

Tot slot; lang leve de lol, het is maar een traktatie. Het gaat om het gebaar, dat je er aandacht aan hebt besteed. Perfect hoeft echt niet. Stressen evenmin. Laat kinderen ook gerust zelf de traktaties maken als ze dat graag willen!

Reacties

Best bekeken deze maand

Minecraft TNT bommetjes

Hele makkelijke (door de kinderen zelf!) te maken Minecraft-traktatie.

Neem snoepstengels en knip ze op de gewenste hoogte.
Bindt ze samen door er een papieren wikkel strak omheen te spannen en zet vast met een stukje plakband.
Frommel er een stukje dropveter tussen et voila.

Op de foto zijn aardbeienstaven van de Jamin gebruikt, in 4 delen geknipt en 3 daarvan per bom. Dropstengels met zo'n rode spiraal kunnen ook.

Foto Dirk Parijs


Wikkels met daarop het woord TNT kun je zelf maken. Of download er ergens eentje.
Bijvoorbeeld deze:


Sterretje vouwen van een geldbiljet

Geld in een envelopje voor een verjaardag is zo saai. Vouw er vrolijke geldsterretjes van!

Je vouwt eerst een driehoek. Dan de 3 punten naar het middelpunt. Vervolgens "uitvouwen" en in elkaar haken.

Dochter heeft er een mooi filmpje van gemaakt! (Staat hieronder, mocht je het niet zien, klik op "meer lezen").

Vlindertraktatie

Een traktatie in de vorm van een vlinder die je met GEZONDE lekkerijen als popcorn, druiven, rozijnen, gedroogde appeltjes etc. kan vullen.

Nodig:
Houten wasknijper
Pijpenragertje
Wiebeloogjes (bij Xenos of Hema)
Verf, glitter, stiften
Zakjes. Kan evt. een boterhamzakje zijn, maar een gripzakje is net iets mooier.

Werkwijze:
Laat de jarige de knijpers uitbundig versieren. Klem de pijpenrager in de knijper en vorm de voelsprieten. Vul het zakje ongeveer voor de helft. (Als je verschillende vleugels wilt, kun je de knijper in het midden zetten). Sluit het zakje en draai het in het midden 360 graden. Zet de knijper op het gedraaide gedeelte en plak de oogjes op de knijper.

Foto afkomstig van Juggling with kids die het idee weer op Pinterest had opgepikt.

198 verschillende komkommerkrokodillen!

Als je van plan bent om een komkommerkrokodil te maken, kijk dan eens voor inspiratie op www.chefkoch.de/rezepte/Gurkenkrokodil daar hebben gebruikers tot op heden maar liefst 198 eigen foto's geupload!
Deze foto is van gebruiker Janosch98.

Bloemetje vouwen van papiergeld

Geld in een envelopje is saai. Vouw er een bloemetje van!
Heel makkelijk deze.
In het midden van de bloem kun je evt. een knoop of een kaartje bevestigen.

Nodig; een ijzerdraadje, 2 stukjes plakband en evt. een knoop of iets anders wat je in het hart van de bloem wilt hebben.

Hieronder staat het filmpje.