Doorgaan naar hoofdcontent

Traktatie-terreur en traktatie-stress

Ik word er af en toe van beticht, traktatie-terreur........
"Zijn gewone cakejes tegenwoordig niet goed genoeg meer?" Lijkt me wel.
"Moeders proberen elkaar af te troeven" Ach, dat is niet de reden denk ik waarom je een traktatie in elkaar knutselt.
"Het kost zoveel tijd" Dat valt best mee voor veel van de traktaties in dit blog. Kinderen vinden het meestal leuk om te helpen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor iets kant en klaars uit de winkel. En er zijn genoeg mensen te vinden en in te huren die er wèl lol aan hebben om een traktatie te maken.

Ik vind het gewoon leuk om iets origineels te verzinnen, dingen in elkaar te freubelen en erover te bloggen. En ik draai ook nog wel eens een traktatie in elkaar voor een kind van een ander.

Traktatie-stress. Dat is wat anders. Dochter trakteert vandaag. Hadden ze niet de juiste koekjes bij de grote supermarkt. Was de luchtvochtigheid hoog waardoor het glazuur niet wilde drogen en minder goed plakte. Onweerde het vanochtend heel hard. Moest ik verplicht met de auto naar school en stond er een miep of jaap 8 minuten stil voor me die de parkeerplaats niet op durfde draaien. Deed dochter onvoorzichtig waardoor er 2 traktaties sneuvelden. En ik herinner me ook nog een keer dat ik 's avonds mooie vleermuizen met dropveters had gemaakt en dat de ochtend erop alle dropveters geknakt waren.
Eigenlijk had ik vanochtend willen bloggen over de traktatie van vandaag. Maar ik heb het fototoestel achtergelaten op school.... Morgen is ze echt jarig, dan zet ik hem erop.

Reacties

 1. Go Girl!! Ik ben een 100% voorstander van zelfgemaakte traktaties, en neen , niet om andere moeders te overtreffen, maar om het fiere gezichtje van mijn dochter te zien als ze met haar traktatie de klas in wandelt.

  En die stress: maar achteraf bekeken is het toch een plezant boel, toch?

  Ik kijk al uit naar de post van morgen.
  www.kaatje1010.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik mag het graag aanschouwen, al die mooie zelfgemaakte traktaties. Heel af en toe gaat mijn wenkbrauw omhoog, als de hoeveelheid snoep/snacks groter is dan wat in 1x opgegeten mag worden (jullie mogen 1 dingetje uitzoeken, de rest mag mee naar huis) of als er plastic (wegwerp) speeltjes bijzitten aldanniet met batterijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat veel leuks op jouw site!
  Kom ook 'ns bij mij langs!
  Groetjes, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik las laatst over een traktatie van de Mac: iemand die voor de hele (kleuter-!)klas Happy Meals had gekocht (lekker, patat en een hamburger om half elf 's ochtends...)

  Over het algemeen vind ik (en ik vind dat ik dat ook van bovengenoemd voorbeeld moet vinden...) dat we elkaar lekker allemaal onze gang moeten laten gaan. Ik voel helemaal met je mee: als ik traktaties knutsel voor Isabel en later voor Ruben, dan doe ik dat omdat ik daar schik in heb en niet om anderen te laten zien wat ik kan (want ik denk dat iedereen dat wel kan... zo extreem goed ben ik nou ook weer niet) En ik doe het ook niet omdat ik zelf stukjes kaas en worst te min vind. Dus. Oh zo! ;-)

  Gefeliciteerd nog met de jarige! :-D
  Groetjes,
  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Best bekeken deze maand

Minecraft TNT bommetjes

Hele makkelijke (door de kinderen zelf!) te maken Minecraft-traktatie.

Neem snoepstengels en knip ze op de gewenste hoogte.
Bindt ze samen door er een papieren wikkel strak omheen te spannen en zet vast met een stukje plakband.
Frommel er een stukje dropveter tussen et voila.

Op de foto zijn aardbeienstaven van de Jamin gebruikt, in 4 delen geknipt en 3 daarvan per bom. Dropstengels met zo'n rode spiraal kunnen ook.

Foto Dirk Parijs


Wikkels met daarop het woord TNT kun je zelf maken. Of download er ergens eentje.
Bijvoorbeeld deze:


Sterretje vouwen van een geldbiljet

Geld in een envelopje voor een verjaardag is zo saai. Vouw er vrolijke geldsterretjes van!

Je vouwt eerst een driehoek. Dan de 3 punten naar het middelpunt. Vervolgens "uitvouwen" en in elkaar haken.

Dochter heeft er een mooi filmpje van gemaakt! (Staat hieronder, mocht je het niet zien, klik op "meer lezen").

Vlindertraktatie

Een traktatie in de vorm van een vlinder die je met GEZONDE lekkerijen als popcorn, druiven, rozijnen, gedroogde appeltjes etc. kan vullen.

Nodig:
Houten wasknijper
Pijpenragertje
Wiebeloogjes (bij Xenos of Hema)
Verf, glitter, stiften
Zakjes. Kan evt. een boterhamzakje zijn, maar een gripzakje is net iets mooier.

Werkwijze:
Laat de jarige de knijpers uitbundig versieren. Klem de pijpenrager in de knijper en vorm de voelsprieten. Vul het zakje ongeveer voor de helft. (Als je verschillende vleugels wilt, kun je de knijper in het midden zetten). Sluit het zakje en draai het in het midden 360 graden. Zet de knijper op het gedraaide gedeelte en plak de oogjes op de knijper.

Foto afkomstig van Juggling with kids die het idee weer op Pinterest had opgepikt.

198 verschillende komkommerkrokodillen!

Als je van plan bent om een komkommerkrokodil te maken, kijk dan eens voor inspiratie op www.chefkoch.de/rezepte/Gurkenkrokodil daar hebben gebruikers tot op heden maar liefst 198 eigen foto's geupload!
Deze foto is van gebruiker Janosch98.

Bloemetje vouwen van papiergeld

Geld in een envelopje is saai. Vouw er een bloemetje van!
Heel makkelijk deze.
In het midden van de bloem kun je evt. een knoop of een kaartje bevestigen.

Nodig; een ijzerdraadje, 2 stukjes plakband en evt. een knoop of iets anders wat je in het hart van de bloem wilt hebben.

Hieronder staat het filmpje.