Doorgaan naar hoofdcontent

Hartentasje


Speciaal voor Valentijnsdag!

Deze heb ik een keer, met een hele klas (groep 4), gemaakt voor moederdag. Je kunt hem van vilt of papier maken. Het hart zelf is vouwen, knippen en vlechten, er komt geen naald en draad te pas. Het is heel simpel, je moet alleen het in elkaar vlechten even snappen.

Nodig: 2 lange stroken (verhouding circa 1:3) papier of vilt in contrasterende kleur. Een mooie maat is 8 bij 24 cm. Maar je kunt ook een A4tje in de lengte doorknippen.

Werkwijze:
1. Vouw de strook door het midden zodat ie half zo groot wordt.
2. Knip de bovenkant (niet aan de vouwzijde) mooi rond.
3. Knip aan de vouwzijde 2 inkepingen, iets langer dan de strook breed is.
4. Vlecht het in elkaar. De truc is dat je de dubbele strook de ene keer helemaal binnenin doet, en de andere keer aan beide zijden buiten met de andere dubbele strook er helemaal in.
Plak evt. een hengsel eraanvast, of perforeer een gaatje en doe er een touwtje doorheen. Een filmpje vind je hier.

Zonder hengsel zijn ze leuk voor een grote ronde platte koek, of, uitgevouwen als mandje voor popcorn, koekjes, nootjes.

Met hengsel of touwtje kun je ze presenteren aan een tak of paraplu. In Scandinavië worden deze hartjes (in rood/wit papier) veel in de kerstboom gehangen.

In het groot en met wat meer vlechtstrookjes kan ie gebruikt worden als juffenkado, laat dan ieder kind een hartenkaart maken voor erin, en strik dicht met een lintje.

Best bekeken deze maand

Minecraft TNT bommetjes

Hele makkelijke (door de kinderen zelf!) te maken Minecraft-traktatie.

Neem snoepstengels en knip ze op de gewenste hoogte.
Bindt ze samen door er een papieren wikkel strak omheen te spannen en zet vast met een stukje plakband.
Frommel er een stukje dropveter tussen et voila.

Op de foto zijn aardbeienstaven van de Jamin gebruikt, in 4 delen geknipt en 3 daarvan per bom. Dropstengels met zo'n rode spiraal kunnen ook.

Foto Dirk Parijs


Wikkels met daarop het woord TNT kun je zelf maken. Of download er ergens eentje.
Bijvoorbeeld deze:


Sterretje vouwen van een geldbiljet

Geld in een envelopje voor een verjaardag is zo saai. Vouw er vrolijke geldsterretjes van!

Je vouwt eerst een driehoek. Dan de 3 punten naar het middelpunt. Vervolgens "uitvouwen" en in elkaar haken.

Dochter heeft er een mooi filmpje van gemaakt! (Staat hieronder, mocht je het niet zien, klik op "meer lezen").

Vlindertraktatie

Een traktatie in de vorm van een vlinder die je met GEZONDE lekkerijen als popcorn, druiven, rozijnen, gedroogde appeltjes etc. kan vullen.

Nodig:
Houten wasknijper
Pijpenragertje
Wiebeloogjes (bij Xenos of Hema)
Verf, glitter, stiften
Zakjes. Kan evt. een boterhamzakje zijn, maar een gripzakje is net iets mooier.

Werkwijze:
Laat de jarige de knijpers uitbundig versieren. Klem de pijpenrager in de knijper en vorm de voelsprieten. Vul het zakje ongeveer voor de helft. (Als je verschillende vleugels wilt, kun je de knijper in het midden zetten). Sluit het zakje en draai het in het midden 360 graden. Zet de knijper op het gedraaide gedeelte en plak de oogjes op de knijper.

Foto afkomstig van Juggling with kids die het idee weer op Pinterest had opgepikt.

Nagellakflesjes

Voor de zoete, roze prinsesjes; nagellakflesjes van een marshmallow en een toffee.

Nodig:

marshmallow voor het flesje zelftoffee voor de dop; ze hebben het over tootsie rolls, in Nederland komt een toffee met chocola eromheen (chokotoff) het dichtst in de buurtwitte frosting/icing/glazuur (frosting) in combinatie met voedselkleurstof om de marshmallow te bekleden De toffee kan iets in de marshmallow gedrukt worden.
Foto is veel ge(re)pind op Pinterest, de oudste publicatie daarbuiten die ik kon vinden is op het forum van Martha Pullen.

Sinterklaas prikkers

Vooruit. Nog één Sinterklaastraktatie dan dit jaar. Omdat het zo'n prachtig plaatje is. Èn omdat het gezonde traktaties zijn.

Sinterklaasprikkers.
Gemaakt van een blokje kaas, een stuk appel (zie beschrijving hier) en 2 mandarijnpartjes. Prik op een saté-prikker en steek in een met aluminium bedekte halve kool of pompoen.
Gezichtje is vermoed ik gemaakt met een glazuurstift. Je kunt evt. ook 2 zwarte sesamzaadjes als oogjes doen en de mond + neus weglaten.

Gevonden via Onder Moeders Vleugels